BASIS… hvad er det?

BASIS søndage er en vifte af samlinger – nogle er lokalt forankret, andre samlinger er mere henvendt til segmenter, men det er også alt det, der sker i vores hjem, og hvor vi ellers befinder os.

På BASIS søndagene er vi samlet under visionen om mere af Guds godhed – for os, iblandt os og til vores by. Vi reserverer en søndag hver 6 uge, til at den enkelte person/familie selv kan tage et initiativ. Et initiativ ud fra det, som ligger på hjerte.

 • Måske det er at vise Guds godhed ved at besøge en ven
 • samle skrald ved den lokale skole
 • invitere naboer på en kop kaffe.
 • Reservere tid til personlig bibelstudie og bøn.
 • Nyde Guds vidunderlige natur. I

Hvordan vil du gerne bruge den?

Nedenfor kan du se nogle af de steder, hvor du kan finde BASIS-samlinger på næste BASIS søndag.

Her er der BASIS d. 4. juni

🐦🎶 BASIS søndag i det fri kl. 12-14 🌱 På søndag holder vi i Gødvad BASIS søndag på “Katholt” – vi mødes på gymnasiets p-plads nærmest hovedindgangen kl.12. Vi vil starte med at spise frokost sammen.

Bagefter søge Gud gennem hans ord og bøn og i naturen finde pynt til vores alter og fejre nadver sammen.

Medbring: Kød til grillen, service og drikkevarer. Vi sørger for snobrødsdej og pastasalat. Vi glæder os til fællesskab med jer.

Kh Anne Louise og Betina 🤗♥️ Tilmelding på 6151 4750 eller 2682 2536

Velkommen til Skovkirke! Vi mødes for at værdsætte naturen og for at føle os som en del af noget større ude i naturens store katedral.

Skovkirke er skøn blanding af varm kakao, gåtur, bøn, ristede skumfiduser, bål og nadver – og så er det for hele familien! Vi mødes v p-pladsen ved De Små Fisk kl 10.00! Medbring kop og evt en snittekniv.  Programmet slutter ca. kl. 12.00

Kontakt Asger Skovgaard, tlf. 27589707

KOMbardo mødes på BASIS søndag d. 30. april
KOMbardo inviterer til BASIS-samling i Hjørnerummet i kirken.
Vi begynder kl. 10.00 med rundstykker ser vi dagens oplæg til samtale sammen, hvorefter vi taler sammen om tro og liv.
Vi deles også om udgifterne og det plejer at ramme 15-20 kr. pr. person.
HUSK at tilmelde dig. Vi ses!

Velkommen til BASIS søndag i Skægkær-området. Vi skal mødes kl 10:00 ved legepladsen Serupvej 5 i Serup.

Vi begynder med morgenmad og bål. Senere tager vi en lille pilgrimstur ud i skoven.  Programmet er færdig kl. 12:00

Alle er velkommen.

Tilmelding til 22282224 (Lisbeth)

Fællesskabsklyngen og alle der har lyst er velkommen hos Merete og Leif Simonsen, Nissetvej 24, Grauballe, 8600 Silkeborg. Vi begynder med kaffe/te og rundstykker, hyggeligt samvær. Derefter lovsang og vi deler Guds ord.
Har du behov for kørelejlighed så giv blot besked til 61692803. Tilmelding på sms til Leif på 27535341 eller her på siden.

Lovsang

Her kan du finde små videoer, hvor Arvid Asmussen leder 1-3 lovsange. Videoerne er tekstet og lige til at afspille. Perfekt til en mindre gruppesamling. Klik på billedet og vælg de sange du ønsker.

Familietid

Her kan du finde gode ideer og oplæg til tid med Gud i familien. Perfekt til en BASIS søndag i familien eller hvor flere familier er samlet og gerne vil lave en børnevenlig hjemmegudstjeneste.

Oplæg

Her kan du finde korte oplæg til samtale eller refleksion. Perfekt til det lokale fællesskab, hvor I mødes en flok i et hjem, eller til den enkelte eller et par, der sidder i sommerhuset på en BASIS søndag.

Nadver

Her kan du finde en vejledning til at afholde nadver i hjemmet. Perfekt til en samling i et lokalt fællesskab/klynge, eller i børnefamilien – eller måske bare dig og en ven, du har inviteret.

Oplæg til samtale

Her kan du finde oplæg til samtale til brug i smågruppen, det lokale fællesskab – eller bare til egen stille refleksion.

Bidder af bjergprædikenen

Vi fortsætter den udfordrende læsning af Jesu undervisning om disciplens livsstil. Vi bruger Eugene Petersons ligefremme oversættelse ”the Message”, og lader os inspirere, udfordre, og måske provokere. Hav gerne teksten foran dig og brug muligheden for at notere og understrege. Del derefter med hinanden hvad der taler til jer. Slut gerne i bøn for hinanden.

 • Se Ruben Dalsgaard oplæg på YouTube HER
 • TIP Sørg for at have printet teksten inden. Alternativt kan du følge med i teksten nedenfor

Spørgsmål til refleksion og samtale:

 • Er det noget, der særligt taler til mig i dag?
 • Kender du fristelsen til at lave teater af at gøre godt eller bede?
 • Hvad betyder det for vort bønsliv når vi forstår, at vi allerede er kendt og elsket af vores himmelske far?
 • Hvad kan fylde dig med bekymring eller stjæle din daglige opmærksomhed? Hvad siger Jesus ind i den sitiuation?
 • Hvilke dele af livet er lettest/sværest at lægge i Guds hånd?

PRINT TEKSTEN

Vi læser den sidste del af bjergprædikenen, i Eugene Petersons lige-ud-af-posen og udfordrende oversættelse. 

Vi kaldes til at stræbe efter det ligefremme, det ærlige og ægte.  

Som børn, der har barnlig tillid til Gud – og som voksne, der ikke leder efter genveje, men ved, at ”livet koster livet”. 

 

Matt. 7, 7-29 (fra Eugene Petersons ”the message” – på Dansk ved Ruben Dalsgaard) 

Bøn er ikke forhandling med Gud. Vær direkte. Spørg om det, du har brug for. Bøn er ikke som at lege katten efter musen eller gemmeleg. Tænk på dig selv: Hvis dit barn beder om brød, snyder du ham så med savsmuld? Hvis han beder om fisk, skræmmer du ham så med en levende slange på tallerkenen? Selvom du er ond, ville du ikke finde på sådan noget. Du handler i det mindste ordentlig over for dine egne børn. Tror du så ikke, at den Gud, der undfangede dig i kærlighed, vil handle endnu bedre? 

Her er en enkel tommelfingerregel for adfærd: Spørg dig selv, hvad du vil have, at folk skal gøre for dig. Tag derefter initiativet og gør det for andre. Summen af Guds lov og profeterne kan du finde i det. 

Søg ikke efter genveje til Gud. Markedet er oversvømmet med skudsikre, afslappede formler for et succesfuldt liv, som kan praktiseres i din fritid. Lad være med at falde for sådan noget, selvom skarer af mennesker gør det. Vejen til livet – til Gud! – kalder på al din energi og opmærksomhed. 

Vær på vagt over for falske prædikanter, der smiler meget og driver af indstuderet oprigtighed. De er sandsynligvis ude på at stjæle fra dig på en eller anden måde. Bliv ikke imponeret over karisma; se efter karakter. Hvem de er, er vigtigere end hvad de siger. En ægte leder vil aldrig udnytte dine følelser eller din pengepung. Sådanne syge træer med deres dårlige frugt vil blive savet ned og brændt. 

At kende den korrekte adgangskode – for eksempel at sige ’herre, herre’ – vil ikke bringe dig nogen vegne med mig. Det, der kræves, er seriøs lydighed – at gøre, hvad min Fader vil. Jeg kan se det nu – ved den endelige dom kommer tusindvis frem til mig og siger: ‘Herre, vi prædikede budskabet, vi trampede på dæmonerne, vores storslåede kirke-projekter fik alle til at tale.’
Ved du, hvad jeg vil sige til dem? ”Toget er desværre kørt – uden jer. Alt I gjorde var at udnytte mig til at gøre jer selv vigtige. Den slags bryder jeg mig ikke om.” 

Disse ord, som jeg taler til dig, er ikke valgfrie tilføjelser til dit liv, som småforbedringer af din levestandard.
Det er grundlæggende ord, ord at bygge et liv på. Hvis du arbejder disse ord ind i dit liv, er du som en klog tømrer, der byggede sit hus på en solid klippe. Regnen væltede ned, floden svømmede over, en tornado ramte – men intet rokkede det hus. Det var fastgjort til klippen. 

Men hvis du bare bruger mine ord i bibelstudier og ikke arbejder dem ind i dit liv, er du som en dum tømrer, der byggede sit hus på sandstranden. Da stormen væltede ind og bølgerne steg op, kollapsede det som et korthus. 

 

Spørgsmål til teksten:  

 • Hvad længes ud efter at Gud gør? Sætter du ærlige ord på det i den bøn? 
 • Har du tillid til Guds faderhjerte og kærlige omsorg for dig? 
 • Når Jesus udfordrer til et autentisk/ærligt liv med Gud – uden genveje og forstillelser – er der så noget særligt, som du bliver mindet om? 
 • Jesus kalder til ikke bare at høre/studere, men også at indarbejde Hans ord i vores liv. Er der nogle skridt, som du kan tage i den retning?  

Bidder af bjergprædikenen

Vi fortsætter den udfordrende læsning af Jesu undervisning om disciplens livsstil. Vi bruger Eugene Petersons ligefremme oversættelse ”the Message”, og lader os inspirere, udfordre, og måske provokere. Hav gerne teksten foran dig og brug muligheden for at notere og understrege. Del derefter med hinanden hvad der taler til jer. Slut gerne i bøn for hinanden.

 • Se Ruben Dalsgaard oplæg på YouTube HER
 • TIP Sørg for at have printet teksten inden. Alternativt kan du følge med i teksten nedenfor

PRINT

Læsning fra Bjergprædikenen, Matt 5, 17ff i udvalg.
Dansk oversættelse af Eugene Petersons ”the Message” v/ Ruben Dalsgaard  

GUDS LOV BESTÅR
»Tro ikke et øjeblik, at jeg er kommet for at nedbryde skrifterne – hverken Guds lov eller profeterne. Jeg er her ikke for at rive ned, men for at fuldende. Jeg vil sætte det hele sammen, stille al ting sammen i et stort panorama. Guds lov er mere virkelig og varig end stjernerne på himlen og jorden under dine fødder. Længe efter at stjerner er brændt ud og jorden er slidt op, vil Guds lov være levende og virke. 

“Hvis du bagatelliser selv den mindste del af Guds lov, og du vil kun have bagatelliseret dig selv. Tag det i stedet alvorligt, vis vejen for andre, og du vil få ære i riget. Medmindre du gør det langt bedre end farisæerne i spørgsmålet om at leve det rigtige liv, vil du ikke have fattet det mindste om at komme ind i riget. 

MORD
“Du er sikkert bekendt med befalingen til de gamle: ‘Du må ikke slå ihjel.’ Men jeg siger dig, at enhver, der så meget som bliver vred på en bror eller søster, er skyldig i mord. Kald skødesløst en bror for ‘idiot!’, og du kan blive trukket i retten. Råb tankeløst ‘dumme!’ til en søster, og du er på randen af helvedes ild. Den simple moralske kendsgerning er, at ord dræber. 

“Sådan her ønsker jeg, at du skal agere i disse spørgsmål: Hvis du træder ind på stedet for tilbedelse og skal til at give dit offer, og du pludselig husker et nag, en ven har mod dig, så efterlad dit offer, gå straks til din ven og få tingene i orden. Derefter og først da, kom tilbage og arbejd tingene igennem med Gud. 

“Eller hvis nu du er ude på gaden, og en gammel fjende konfronterer dig, så splid ikke et øjeblik. Tag det første træk; Få tingene i orden med ham. Når alt kommer til alt, vil du sandsynligvis ende i retten, måske endda fængsel, hvis du overlader det første træk til ham. Og hvis det sker, kommer du ikke ud uden en hård bøde. 

TOMME LØFTER
“Og sig ikke noget, du ikke mener. Dette råd er indlejret dybt i vores traditioner. Du gør kun tingene værre, når du lægger et røgslør af from snak, siger: ‘Jeg vil bede for dig’ og aldrig gør det, eller siger: ‘Gud være med dig’ og ikke mener det. Du gør ikke dine ord sande ved at pynte dem med religiøse sløjfer. Når du får din tale til at lyde mere religiøs, bliver den mindre sand. Bare sig ‘ja’ og ‘nej.’ Når du manipulerer ord for at få din egen vilje, går du galt. 

ELSK DINE FJENDER 

“Her er et andet gammelt ordsprog, der fortjener et ekstra kig: ‘Øje for øje, tand for tand.’ Vil det bringe os nogen vegne? Her er, hvad jeg foreslår: ’Slå ikke tilbage overhovedet.’ Hvis nogen slår dig, så stå bare og tag imod det. Hvis nogen trækker dig i retten og vil kræve din skjorte, så pak din bedste frakke ind og giv den som en gave. Og hvis nogen udnytter dig uretfærdigt, så brug lejligheden til at praktisere tjenerlivet. Ikke mere noget-for-noget. Lev gavmildt. 

“Du er bekendt med den gamle skrevne lov, ‘Elsk din ven’, og dens uskrevne følgesvend, ‘Had din fjende.’ Jeg udfordrer det. Jeg siger dig at du skal elske dine fjender. Lad dem få det bedste frem i dig, ikke det værste. Når nogen gør dit liv besværligt, så reager med bønnens energi, for så arbejder du ud af dit sande jeg, dit gudskabte jeg. Det er jo det, Gud gør. Han giver sit bedste – solen for at varme og regnen for at nære – til alle, uanset: de gode og dårlige, de rare og grimme. Hvis alt du gør er at elske den elskelige, forventer du så en bonus? Det kan enhver jo gøre. Hvis du blot siger hej til dem, der hilser på dig, forventer du så en medalje? Det gør enhver almindelig synder. 

“Med to enkle ord, er det, jeg siger: Bliv voksne. I er kongerigets undersåtter. Lev nu sådan. Udlev din gudskabte identitet. Lev gavmildt og nådigt over for andre, sådan som Gud lever over for dig.” 

Underviser: Ruben Dalsgaard
Print teksten her 
Underviser: Frans 

Hvordan bliver vi oplært til en god forståelse af livet i Gud? 

Tekst: Ethvert skrift er indblæst af Gud og nyttigt til undervisning, til bevis, til vejledning og til opdragelse i retfærdighed, så at det menneske, som hører Gud til, kan blive fuldvoksent, udrustet til al god gerning.
2 Tim 3,16-17 

Overskriften til søndagens video: Kirken som familie, og handler om at være børn af vores himmelske far, være hinandens brødre og søstre og være medarbejdere i “familie-virksomheden” ved at repræsentere faderen overalt, hvor man kommer.
Spørgsmål til samtale:
 • Johannes evangeliet kap 1 siger at dem, der tror, har fået “ret til at blive Guds børn” – Reflekter sammen over, hvad det er for et særligt privilegium.
 • Har du et særligt forhold og forpligtelse til dine kristne brødre og søstre? Hvor mærker du styrken ved at være familie?
 • Hvordan ser det ud, når du/I repræsenterer “familie-virksomheden” der, hvor du er?
Dette er en video ud af en serie af video-samtaleoplæg “Kirken som… Hospital – Familie – Skole – Træningslejr” Se videooplæg her

Hvordan bliver vores fællesskaber et sted, hvor syndere og brudte mennesker bliver genoprettet? Vers: Jesus svarede dem: »De raske har ikke brug for læge, det har de syge. Jeg er ikke kommet for at kalde retfærdige, men syndere til omvendelse.« Luk 5,31-32
Dette er en video af en serie af video-samtaleoplæg “Kirken som… Hospital – Familie – Skole – Træningslejr” Se videooplæg her

Her finder du oplæg til samtale om at tage imod Helligånden. LINK

Når du/I har set oplægget kan I bruge følgende spørgsmål som oplæg til samtale. Slut af med at bede for hinanden.

Spørgsmål:
– Hvad forhindrer dig i at finde fred og tryghed hos din himmelske far?
– Tal om, hvordan Helligånden har været en hjælp for jer i livet med Gud
– Tal om, hvordan I hver især er blevet brugt af Helligånden
– Bed for hinanden om, at Gud vil omslutte jer med sin kærlighed, som fjerner trangen til at præstere
https://youtu.be/G3gQ-HKwEi8

Se denne undervisning om, hvem Helligånden er. Den varer 23 minutter.
Undervisningen er et smagsprøve af Alphas undervisningsmateriale. Dette er en undervisning om Helligånden ud af tre. 

Spørgsmål til samtale

 • Hvad tager du med dig fra oplægget? Var der noget du særligt bed mærke i, eller undrede dig over?
 • Treenigheden består af Faderen, Sønnen og Helligånden, dog har kirken historisk set fokuseret mest på Faderen og Sønnen. Kan du genkende det billede? og hvad tænker du om det?
 • Hvad mener du om Jackie’s udsagn i videoen: ”Gud ønsker, at vi skal have bløde hjerter og hårde fødder. Problemet med mange af os er, at vi har hårde hjerter og bløde fødder””

Hvis I er flere sammen, så afslut med at bede sammen. Bed f.eks. om, at Helligånden for første gang eller påny vil fylde jer. Vent, og fokuser opmærksomheden mod, at Han er til stede iblandt jer, og ønsker at betjene jer med sit nærvær.

Har du brug for at tale med en præst, så ring på 5173 1425

Se oplæg her

En del af Guds store historie 

Salme 90,1-6 

Spørgsmål 

 • Hvem har givet troen videre til dig? 
 • Vi er som støv, skriver salmisten. På den ene side er vores liv korte, og vi må være bevidste om, hvad vi gerne vil nå. På den anden side skal vi turde at planlægge og tænke langsigtet. Hvordan oplever du den spænding? Er der noget, du drømmer om at realisere/opleve med Gud, inden du dør?ß 
 • Hvad vil du gerne give videre til kirkens næste generationer? 

Med afsæt i Mikas bog 6,6-8 vil Frans lægge op til en samtale om, hvad det vil sige at vise andre godhed i hverdagen. Hvis I vil, kan I vælge at tage en “godhedschallenge” sammen – at velsigne tre personer i ugen, der følger efter BASIS-søndag.

Se vidoeoplæg her

Lovsangsledelse i stuen

Her kan du finde små videooptagelser, hvor kirkens lovsangspræst Arvid Asmussen, inviterer til lovsang og tilbedelse. Der er undertekster på videoerne, så du nemt kan synge med. Du kan bruge det alene eller sammen med andre i din familie, smågruppe eller på BASIS søndagssamlinger.

Vælg de sange du vil bruge og klik på videoen.

NOTE: Husk at skrue højt nok op på lyden, sådan det er let for alle at høre og synge med.

Spørgsmål om Lokale Fællesskaber

Hvis I mødes for første gang, så begynd med et fokus på at lære hinanden at kende. I kan tage på picnic, gå en tur eller andet med fokus på at møde hinanden. Dernæst kan I finde nogle enkle praksisser, som hjælper jer til at møde tilbede og møde Gud sammen. Vi laver en ”hjælpepakke”, dvs. en video med lovsang og en kort prædiken, som kan afspilles. I kan også fejre nadver sammen. Når I beder sammen, kan I have et særligt fokus på jeres lokalområde. Bed om, at Guds rige må bryde igennem, hvor I lever til dagligt. Bed om Guds hjælp og velsignelse til konkrete personer, problematikker eller steder i jeres lokalmiljø. Med tiden kan I tage hul på en samtale om, hvordan I sammen kan være sendt til mennesker i jeres område ved at tjene og fortælle om Jesus.

Men tag jer god tid til at komme ind på livet af hinanden og lytte til, hvad Gud lægger jer på hjerte. Det vigtigste er ikke hastigheden, men retningen.

Der er mange fordele ved at alle i kirken samles på ét sted om søndagen – det er festligt, og vi får et indtryk af hele kirkens mangfoldighed. Men vi har også brug for at mødes i mindre sammenhænge, hvor der er bedre muligheder for at udvikle venskaber og kende hinanden godt. Det er oplagt at gøre sammen med dem, vi bor tæt på. Så er der altid nogen i nærheden, vi kan være disciple sammen med. I det lokale fællesskab kan vi være sammen om at vise Guds kærlighed til dem, vi bor iblandt og tage del i Guds mission på det sted, hvor vi allerede færdes.