Prædikenserie om at være Formet af Jesus
I denne prædikenserie sætter vi fokus på discipelskab. Om at være FORMET af Jesus. Prædikenserien strækker sig over perioden 15. september – 6. oktober 2024.
- I lære hos Jesus
- Formet af Jesus
- Hellig vaner
- Guidet af en livsregel
Spørgsmål til refleksion
Som inspiration til dit personlige liv med Gud – eller til brug i smågrupper og cellegrupper, vil der til hver prædiken være lavet nogle spørgsmål til refleksion. Klik på det ønskede emne og se spørgsmålene.
Få hjælp til at lave din egen personlige livsregel:
I lære hos Jesus
I dette materiale er der to elementer (Print oplægget her)
- OPLÆG: Gruppesamtalen eller personlig refleksion.
- PRAKSIS: En individuel øvelse, som handler om et dagligt møde med Gud.
Lyt til prædikenen via kirkens Podcast eller Youtube-kanal
Oplæg til samtale på en cellegruppeaften
- Hvordan ser et “godt” dagligt møde med Gud ud?
- Hvordan er din nuværende bønnerutine?
-
- Er dette emne præget af dårlig samvittighed for dig?
-
- Hvordan drømmer du om, at dit daglige møde med Gud ser ud?
-
- Hvad fungerer for dig i din nuværende rytme?
- Hvad fungerer ikke for dig i din nuværende rytme?
-
-
- Læg en plan for et dagligt møde med Gud, som I hver især skal følge den næste uge.
-
- Nøglen er: Start, hvor du er, ikke hvor du føler, du “burde” være. Hvis to eller tre minutter er det, du kan få til at passe ind i din hverdag, så start der. Nøglen til at fastholde en vane er, at det skal være let at gøre. Du kan altid bygge på over tid.
- En god tommelfingerregel er, at det skal føles så nemt, at du har lyst til at gøre mere, men lad være med det. Du skal først bygge på, når du har opøvet en vane over en længere periode.
- Du kan evt. bruge vores “Forslag til et dagligt møde med Gud”, som inspiration til formen på “Det daglige møde med Gud”.
-
- Næste gang i mødes: Del med hinanden, hvordan det er gået.
-
- Hvad har virket?
- Hvad har ikke virket?
- Hvad har du brug for at korrigere.
-
-
Øvelse
-
“Et dagligt møde med Gud”
En af de bedste måder at have et “dagligt møde med Gud” på er ved at udvikle en daglig bønnerutine.
Måske tænker du: “Hvad med bibelstudie og alle de mennesker, som jeg har lovet at bede for?” Det er også vigtige discipliner, som det ville være godt at finde rum til i din dag eller din uge – og meget gerne sammen med andre. Men prøv i første omgang at lade denne øvelse handle om mødet mellem dig og Gud.
Der er ingen “rigtig” måde at gøre dette på — du kan vælge at gå en tidlig morgentur med din hund, sidde i din yndlingslænestol med en kop kaffe eller te. Du kan bede salmerne eller bruge en bønneapp til at guide dig igennem. Du kan gøre det om morgenen eller inden du går i seng.
Her er et forslag til dit ”daglige møde med Gud”:
- Find et roligt sted uden forstyrrelser. Dette kunne være et hjørne i dit hjem eller en nærliggende park. Find et sted, hvor du kan fokusere og være i fred.
- Find et roligt tidspunkt. For mange mennesker er det bedste tidspunkt om morgenen, men for dig kan det være inden sengetid, mens din baby tager en formiddagslur eller i en frokostpause. En god regel er: Giv Gud det bedste tidspunkt på dagen.
- Vær´ stille. Hvis det overhovedet er muligt (medmindre du bruger en bønneapp til din bønnetid), så læg din telefon væk i et andet rum.
Start med et par dybe vejrtrækninger … ind og ud gennem næsen, og lad dit sind og krop falde til ro. Dette kan tage et par minutter. Du har ikke travlt. Og så… - Åbn dit hjerte for Gud i bøn. Igen, der er ingen “rigtig” måde at bede på.
Du behøver ikke starte helt fra ingenting. I tusinder af år har kristne brugt salmerne til daglig bøn. Salmerne er en samling af poetiske bønner, der findes midt i Bibelen, og de er designet til at blive bedt, ikke bare læst.
Du kan bede én salme eller flere; det er op til dig. Du kan starte med Salme 1 og fortsætte med at bede en række salmer. Hvis du vil bede én salme, foreslår vi, at du starter med: Salme 1, 23, 37, 40, 42-43, 63, 84, 86, 103 og 139.
Denne øvelse kan gøres på fem minutter, eller den kan tage en time — igen, det er op til dig.
Formet af Jesus
I dette materiale er der to elementer (Print oplægget her)
- OPLÆG: Gruppesamtalen eller personlig refleksion.
- PRAKSIS: Gennemgang af de ting, der former dig
Lyt til prædikenen via kirkens Podcast eller Youtube-kanal
Hvad former dig? – Oplæg til samtale
Hvis I ikke individuelt har arbejdet igennem refleksionsspørgsmålene nedenfor, anbefaler vi, at I afsætter 30 minutter på jeres cellegruppeaften, hvor hver enkelt kan tage tid til at reflektere over de rutiner, relationer, fortællinger og miljøer, der har været med til at forme ens liv. Vi har lavet et skema som kan bruges til reflektere over det, der har formet en.
Efterfølgende kan I sammen drøfte, hvad I har fået ud af øvelsen ud fra nedestående spørgsmål til samtale. Tag det frem fra din refleksion, som er passende og rimeligt at dele i denne sammenhæng.
Bed for hinanden om klarsyn og lys over jeres liv.
Spørgsmål til samtale:
- Hvilke vaner har du i dit daglige og ugentlige liv? Hvordan har de formet dig?
- Hvem er de vigtigste personer i dit liv? Hvordan ser de relationer ud?
- Når du reflekterer over din egen rejse, hvilke fortællinger har formet din måde at se verden på? Hvor kommer disse fortællinger fra?
- Har Gud åbenbaret noget nyt for dig i denne øvelse, som du vil du sige mere om?
ØVELSE
“Gennemgang af de ting, der former dig”
Vi anbefaler, at du finder et stille tidspunkt og et stille sted, hvor du kan bruge god tid i eftertænksom refleksion og bøn. Inviter Jesu Ånd til at komme og oplyse dit sind. Husk at svare ærligt og ikke-dømmende. Lad ikke skam og lyst til benægtelse ødelægge øvelsen.
Frem for alt, lav denne øvelse med Gud. Langsomt og i bøn – og med fred i hjertet.
Vaner — Hvilke vaner udgør din hverdag?
Skriv dine vaner ned.
- Morgenrutine:
- Aktiviteter på en typisk arbejdsdag:
- Aftenrutine:
- Aktiviteter i en typisk weekend:
Refleksion:
Hvordan tror du, at dine vaner former dig som person?
—
Relationer – Hvilke relationer fylder mest i dit liv?
- Familie:
- Venner:
- Arbejde:
- Omgangskreds:
- Andre:
Refleksion:
Hvordan former disse mennesker dig som person?
Hvilken slags person bliver du, når du er sammen med disse personer?
Hvad kalder de frem i dig? Hvad får de dig til at undertrykke?
—
Sandheder, som jeg tror på?
- Hvad tror du om Gud? (Hvordan er han/ikke? Hvordan har han det med dig?)
- Hvad tror du på om dig selv? (Hvordan ser Gud dig? Hvordan ser andre dig? Hvilken slags person er du? Hvad forventer du af din fremtid?)
- Hvilke definitioner har du på lykke? (Hvad tror du vil gøre dig mest glad og fredfyldt? Er det Gud? Penge? Ægteskab? Succes? Ferie?)
- Hvad er meningen med livet for dig? (Hvad synes du er vigtigst? Måske din karriere? Familie? Sundhed? Noget andet?)
Refleksion:
Hvad er kernefortællingerne i dit liv? Hvordan former de dig som person?
—
Miljø — Hvad er de kulturelle kendetegn ved dit miljø?
- By: Hvordan er din by? Hvad er den kendt for?
- Nation: Hvad præger Danmark? Hvad er de vigtigste kulturelle værdier her? Hvad er acceptabelt? Hvad skaber størst forargelse?
- Generation: Hvad er din generations værdier?
- Digitale medier og information: Hvilke programmer og nyheder ser du? Hvilke digitale kanaler fylder dig med information og underholdning? Hvad dukker op i dine feeds?
Refleksion:
Hvordan bliver du dannet eller deformeret af de kulturelle kræfter, der er “normale” i din by/nation/generation/mediefeed, men muligvis langt fra Jesu vision om livet?
Hellige vaner
I dette materiale er der to elementer (Print materiale her)
- OPLÆG: Gruppesamtalen eller personlig refleksion.
- ØVELSE: 9 hellige vaner
Lyt til prædikenen via kirkens Podcast eller Youtube-kanal
Oplæg til samtale
- Hvilke af disser vaner er en del af dit daglige liv, som det er nu?
- Hvor i dit åndelige liv oplever du det største behov for forandring?
- Hvilken af ovenstående vaner, kunne bidrage til at skabe forandring på dette område?
- Hvordan ville det helt konkret se ud, hvis du skulle gøre denne vane til en del af din hverdag?
- Prøv den vane, du har udvalgt, i en uge.
- Nøglen er: Start, hvor du er, ikke hvor du føler, du “burde” være. Nøglen til at fastholde en vane er, at det skal være let at gøre. Du kan altid bygge på over tid.
- En god tommelfingerregel er, at det skal føles så nemt, at du har lyst til at gøre mere, men lad være med det. Du skal først bygge på, når du har opøvet en vane over en længere periode.
- Næste gang i mødes: Del med hinanden, hvordan det er gået.
-
- Hvad har virket?
-
- Hvad har ikke virket?
- Hvad har du brug for at korrigere.
9 hellige vaner
Vi lever i en verden, som er fyldt med travlhed og stres. Sociale medier, reklamer og meget andet, gør os ikke mere kærlige men ofte det modsatte. Hellige vaner eller åndelige discipliner er ikke bare gode kristne praksisser, men det er praksisser, som kan gøre en konkret forskel i vores liv. At leve med Hellige vaner er en måde at stille sig til rådighed for, at Jesus kan forme os til at ligne ham mere og mere.
I det følgende er der en beskrivelse af 9 Hellige vaner, som vi tror er vigtige at praktisere. Nogle af disse vaner, hjælper os til at give Gud plads i vores hverdag, at finde ind til den kilde, hvor vi som kristne må drikke af. Andre vaner lærer os at afholde os fra de ting i vores liv, som gør os mindre kærlige. Andre igen hjælper os til at give Jesu kærlighed videre til andre mennesker.
1) Sabbat
Træthed er en uundgåelig del af livet, men mange af os er udmattede på et niveau, der langt overgår, hvad der er sundt. Sabbat er et døgn, der er afsat til at stoppe op, hvile, hygge og tilbede. Det er ugens bedste dag. I en hverdag præget af travlhed og stress er det helt afgørende at genopdage denne gamle praksis. Vi har som mennesker simpelthen brug for Sabbat, fordi vi har brug for at hvile. Du kan konkret finde en dag i ugen f.eks. fredag aften til lørdag aften, hvor du ikke arbejder, men i stedet, gør de ting der gør dig glad. Måske starter din Sabbat med et stort festmåltid for din familie og venner. Måske indeholder den et element af bøn og bibellæsning. Hvordan du gør, er helt op til dig.
2) Bøn
Bøn er en stund, hvor vi intentionelt dedikerer tid i vores hverdag til at søge Gud ved, at bringe vores liv frem for ham, lytte til hans stemme, bede for andre og ganske enkelt bare være sammen med vore far. Hvis du ikke har en bønnerutine, kan du finde vores forslag til en bønnerutine i det første cellegruppeoplæg. Måske skal du bare starte med 2-3 minutter hver dag.
3) Faste
Faste er en praksis, hvor vi bevidst afholder os fra mad eller andet, eksempelvis teknologi for i en periode at søge Gud. I en tid, hvor vores behov og længsler formes af alt lige fra Netflix til Bilka, hjælper faste os med, at komme i kontakt med vores længsel efter Gud. Længsel er tilstanden af at ønske eller have brug for noget, man ikke har. Når vi faster, vækker vi vores krop og sjæl til dens dybe længsel efter livet med Gud. Vi bliver i stand til at sige med Jesus: “Jeg har mad at spise, som I ikke kender til.” (Joh 4,32). Du kan starte med at faste fra 20:00-12:00 eller tage et helt døgn, hvor du kun drikker vand. Det er dog vigtigt at tage højde for din personlige sundhed og ikke alle bør faste af den grund.
4) Stilhed
I en verden, der bliver stadig mere distraherende og larmende, har vi mere end nogensinde før brug for at praktisere stilhed. Stilhed afspejler en rytme i Jesus liv, hvor han vekslede mellem tilbagetrækning og tilbagevenden. Stilheden er ikke et sted, hvor vi flygter fra livet, men et sted, hvor vi i mødet Gud, finder ro og fornyet styrke, så vi kan vende tilbage til fællesskabet med fornyet energi og kærlighed. Stilhed er en tid i Guds nærvær, en tid, hvor vi er alene, hvor Gud kan tale til os, forme os og på ny sende os ud i den verden, vi er en del af. Stilhed kan ofte være kombineret med en bønnerytme, men det vigtige her er, at du er alene, og at du har en tid, hvor du ikke taler, men er stille. Du kan starte med at gå en tur eller side i din lænestol i 15 min.
5) Gavmildhed
Gavmildhed handler om at dele det, vi har med andre og leve med et åbent hjerte og med åbne hænder. I en verden præget af overforbrug og egoisme vender gavmildhed vores blik udad og hjælper os med at finde glæden ved give frem for at få. Vi er skabt til at forvalte, det vi er givet og ved at praktisere gavmildhed, formes vi til at leve et liv som afspejler, at alt vi har er gaver fra Gud. Ved at give af vores overflod til mennesker, som har brug for det, får mennesker lov til at erfare Guds kærlighed helt konkret. Du kan overveje, om du skal starte med at give dine penge eller tid til et diakonalt projekt.
6) Biblen
I Biblen møder vi Guds ord, og ved at ved at dvæle ved det ord, formes vores sind til at ligne Jesus sind. Vi får lov at se verden med Jesus briller. Der er mange måder at læse Bibelen på, langsommelig og bønsfyldt læsning (kaldet Lectio Divina), højtlæsning i fællesskab, dybdegående studier, udlægning gennem undervisning og prædikener, memorering og meget mere. Du kan begynde ved at følge en bibellæseplan, f.eks. har Life.Church en app der hedder Bibelen, med mange forskellige læseplaner.
7) Fællesskab
Fællesskabet er stedet, hvor vi helt konkret er forbundet som Guds familie i vores hverdag. Selv om vi kan slå os på fællesskabet, fordi mennesker fejler, og vores dybeste sår ofte stammer fra relationer, så er det også her, vi finder den dybeste heling. Vi lever i en kultur, som er præget af en radikal individualisme, som gør os ensomme og ængstelige. Derfor er det helt afgørende, at vi som mennesker praktiserer fællesskab, simpelthen, fordi vi er skabt sådan. Vi er ikke skabt til at være alene, vi er skabt til fællesskab med Gud og med andre mennesker. Det er i fællesskabet vi græder, når livet gør ondt, det er vi fællesskab vi glædes, når livet går vores vej. Det er også i fællesskabet, vi formes til at ligne Jesus mere og mere. Fra gudstjenester om søndagen til måltider med venner og familie, i mentorskab og gennem terapi. Fællesskab er måden vi vandrer med Jesus på. Du kan starte med at finde et fællesskab i kirken, du vil engagere dig i. På kirkens hjemmeside kan du finde en oversigt over de mange forskellige fællesskaber.
8) Tjeneste
Tjeneste er helt grundlæggende, for den måde Jesus levede på. Han kom ikke for at blive tjent, men for at tjene, og han kalder os til at gøre det samme. I en verden præget af uretfærdighed, polarisering og voksende ulighed er tjeneste vores modsvar. Tjeneste handler ikke kun om at gøre store ting – det kan også være i de små handlinger: at lytte til en ven, hjælpe en nabo, opdrage dine børn eller tage sig af aldrende forældre. Hver dag rummer muligheder for at følge Jesu eksempel.
Tjeneste heler ikke kun en brudt verden; den heler også os. I tjenesten opdager vi, at vi ikke bare hjælper andre, men selv bliver forvandlet. Vi bliver sat fri fra vores ego og selvoptagethed. Jesus viste os vejen ved at vaske sine disciples fødder—han tog bevidst den laveste plads og gav os et eksempel, som vi må følge: “Jeg har givet jer et forbillede, for at I skal gøre, ligesom jeg har gjort mod jer” – Joh 13,15. Du kan starte med at kontakte Hanne eller Ruben for at høre mere, om hvilke muligheder, der er for at tjene i kirken.
9) Vidne
At være vidne handler om at dele evangeliet om Jesus – ikke nødvendigvis ved at overbevise men ved at fortælle om, hvad Jesus har gjort i vores liv. Jesus kaldte os til at gå ud i verden og sprede evangeliet. Det handler om at dele ud af det, vi tror på til andre mennesker. Det kan gøres på mange måder, men ofte sker det helt organisk over en snak til frokost på arbejdet eller på en gåtur med en god ven. At vidne handler dog ikke kun om ord; det er også handling. Vi viser med den måde vi lever på, hvem Jesus er. En god måde at gøre det på, er ved at invitere en ven, kollega eller en nabo, som ikke kender Jesus, på aftensmad. På den måde åbner vi vores liv for andre og skaber et rum, hvor Gud kan møde mennesker gennem os.
Guidet af en livsregel
I dette materiale er der to elementer (Print materiale)
- OPLÆG: Gruppesamtalen eller personlig refleksion.
- PRAKSIS: Lav din egen livsregel
Lyt til prædikenen via kirkens Podcast eller Youtube-kanal
Formet: At leve med en livsregel
Hvad er en livsregel?
En livsregel er en tidsplan og et sæt af praksisser og rytmer, der hjælper os med at skabe rum i vores travle hverdag til at være sammen med Jesus, blive som Jesus og gøre som han gjorde.
Selvom ordet “regel” måske lyder som en streng eller bindende begrænsning, var det latinske ord, vi oversætter til “regel”, oprindeligt ordet for et espalier i en vingård.
På samme måde som en vinranke har brug for et espalier for at løfte sig fra jorden, så den kan bære mest muligt frugt og holde sig fri af rovdyr og sygdomme, har vi brug for en regel som en form for støtte til at organisere vores liv omkring, så vi kan “blive på vintræet” (Joh 15,1–8).
En livsregel er blot et værktøj. Den skal ikke være endnu en ting til to-do-listen, men en hjælp til at give Gud plads i hverdagen og vokse som discipel.
Spørgsmål til hjemmearbejde og samtale i smågrupper
- Se på listen over de 9 hellige vaner (findes på silkeborgoasekirke.dk/formet/). Hvilke elementer er allerede en del af dit liv? Har de en rytme?
- Hvis du skal tænke på at lave en ny livsregel, hvad vil du så sige er særligt vigtig for dig at fokusere på med din personlighed og sted i livet?
- Hvilke praksisser/vaner vil du gerne inkludere i din livsregel?
- Hvem er vigtig at involvere i denne proces med at lave en livsregel?
Hvilke rammer og grænser vil du gerne sætte op omkring dit digitale liv?